Geschiedenis

 

Empanadas vinden hun oorsprong in Galicië en Portugal. In het middeleeuwse Iberia verscheen in de tijd van de Moorse invasies de eerste versie. Een Catalaans kookboek uit 1520 , de Libre del Coch door Ruperto de Nola, noemt empanadas gevuld met zeevruchten onder de recepten van Catalaans, Italiaans, Frans, en Arabische hapjes. Op hun beurt, empanadas en de soortgelijke calzones worden zouden zijn afgeleid van de Indische vlees gevulde pasteitjes, samosa's.
In Galicië en Portugal wordt een empanada op soortgelijke wijze bereid om een grote taart, die vervolgens wordt in stukken gesneden, waardoor het een draagbare en stevige maaltijd voor werkende mensen is. De vullingen van de Galicische en Portugese empanadas zijn doorgaans voorzien van tonijn, sardines, of chorizo, maar kan in plaats daarvan ook kabeljauw of varkensvlees of vis bevatten. Vaak met tomaat, knoflook en ui. Door het grote aantal Galicische immigranten in Latijns-Amerika zijn de empanadas gallega dan ook populair geworden in die regios.
In Sardinië is de saladetaart bekend met de naam sa panada, wat betekent "vlees bal cake, of impadas.
De schotel werd in Latijns-Amerika en de Filippijnen door de Spaanse kolonisten geíntroduceerd en in Indonesië door de Portugal. Daar ze nog erg populair. Empanadas in Latijns-Amerika, de Filippijnen en Indonesië hebben verschillende vullingen.

 

 

 

 

 

 

 

Verkooppunten:
De lekkerste Empanadas bestel je bij Claudia's Delight 06 - 18 00 00 00 www.claudias.nl